Toplum kökenli pnömoni (Community Acquired Pneumonia/CAP), dünya çapında ileri gelen hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer alır. CAP; sağlık sistemi dışından, başka deyişle öncesinde sağlıklı olan, şikayet başlangıcından önce hastanede yatmayan bir kişide, toplumda günlük yaşam sırasında ortaya çıkan pnömonileri veya çeşitli akciğer hastalıklarından herhangi birini ifade eder. CAP’ye yol açan başlıca bakteriler; Chlamydophila pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae ve Legionella pneumophila’dir.
Chlamydophila pneumoniae‘nın neden olduğu pnömoni dünya çapında görülen bir sağlık sorunudur. Yaşlı erişkinlerde toplum kökenli pnömoni vakalarının %20’sinin Chlamydophila pneumoniae‘den kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Pnömoniye ek olarak, C. pneumoniae ayrıca farenjit, soluk borusu iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit ve bronşiolitin etiyolojik etkeni olarak da tanımlanır.
Kuluçka süresi 2-3 hafta olan M. pneumoniae enfeksiyonları, dünya çapında mevsim ve coğrafyadan bağımsız olarak ortaya çıkmakta ve 4-8 yılda bir salgınlara yol açabilmektedir. Bulaşma, yakın temas halinde aerosoller yoluyla gerçekleşebilir. Salgınlar toplum içinde okul, askeri üs gibi toplu olarak bir arada bulunulan konumlarda yakın temasta ortaya çıkma eğilimindedir. Vakaların %70-80’inde primer atipik pnömoni, trakeobronşit ve ayrıca üst solunum yolu hastalıkları gibi farklı semptomlara neden olduğu bilinmektedir.