
Sitomegalovirüs (CMV) Farkındalık Ayı
Sitomegalovirüs (CMV), genellikle fark edilmez ve vücutta herhangi bir enfeksiyona neden olmaz. Ancak bağışıklık sistemi iyi çalışmayan bireylerde fırsatçı davranır ve sorunlara neden olur. Bu bireylerden en çok risk altında olanlar yenidoğanlar ve bebeklerdir. CMV, bebeklerde doğum kusurlarının en yaygın bulaşıcı nedenidir ve hamilelikle anneden bebeğe geçebilir. Haziran ayı, bu sorunlara dikkat çekmek amacıyla farkındalık ayı olarak ilan edilmiştir.
Amerika’da her 200 bebekten birinin CMV ile doğduğunu ve her CMV’li doğan 5 bebekten birinin işitme kaybı yaşadığı belirtiliyor. CMV’nin neden olduğu doğuştan gelen özürler sağırlık ile sınırlı değildir; körlük, mikrosefali (vücuda göre anormal küçük baş), zihinsel özürler ve gelişim ve motor geriliği CMV’li doğan bebeklerin yaşayabileceği diğer hayat boyu sorunlardandır. Bebekler ayrıca büyümüş karaciğer ve dalak, nöbetler, düşük doğum kilosu ve sarılık (hepatit) yaşayabilir. Hamileyken yaşanan en ağır CMV enfeksiyonlarında düşük görülebilir.
CMV, en çok tükürükte olmak üzere anne sütü ve cinsel sıvılar gibi tüm vücut sıvılarında bulunur. Bulaşma da tahmin edilebileceği gibi öpüşmek ve cinsel aktiviteler yoluyla olur. Çoğu CMV taşıyıcısı, taşıyıcı olduklarını bilmez, herhangi bir sağlık sorunu yaşamaz ve tedaviye ihtiyaç duymaz. CMV enfeksiyonu semptomları gösteren kişilerde tam iyileşme gösterecek bir tedavi yöntemi yoktur, destekleyici antiviral tedaviler uygulanır. Tanı için yetişkinlerde kan örneği, yenidoğanlarda ise idrar veya tükürük örneği gerekir.
Sitomegalovirüs enfeksiyonlarından ciddi şekilde etkilenen yenidoğanları korumak için, yenidoğanları ve bebekleri öpülmemeli, onlar ile aynı yiyecek, içecek, kaşık-çatal paylaşılmamalıdır.
Kaynak: