Antibiyotikler, antiviraller, antifungaller ve antiparaziterleri kapsayan antimikrobiyal ilaçlar, mikroorganizmaları öldüren veya büyümelerini engelleyen ilaçlardır. Antimikrobiyal Direnç (Antimicrobial Resistance (AMR)), bu patojenlerin artık bu ilaçlara yanıt vermemesi ve bu nedenle enfeksiyonlara karşı etkisiz hale gelmesi ile ortaya çıkar. Antimikrobiyal direnç, enfeksiyonların yayılma riskini artırır. Genellikle “Sessiz Salgın” olarak adlandırılan antimikrobiyal direnç, insanlığın şu anda karşı karşıya olduğu en büyük küresel tehditlerden biridir.
Antimikrobiyal Direnç Mekanizması
Antimikrobiyal direnç normalde hücre bölünmesi yoluyla zaman içinde gerçekleşen doğal bir süreçtir. Her bölünmede bazı patojenler, örneğin bakteriler, rastgele mutasyonlar yoluyla ilaç direnci kazanabilir. Antibiyotiğe maruz kalma durumunda, bu antibiyotiğe dirençli bakteriler hayatta kalabilirken, diğer bakteriler ölür. Zamanla antibiyotiğe dirençli bakteriler büyür ve sayıca çoğalır. Dirençli bakteriler bu genetik materyali diğer bakterilere aktarabilirler.
Bu mekanizma ile hayvan, insan ve bitki popülasyonları arasında yayılan ilaca dirençli mikroorganizmalar enfeksiyonlara karşı tedavi seçeneklerini kısıtlamaktadır.
Antimikrobiyal Direncin Sonuçları
Son yıllarda giderek artan antimikrobiyal direncin başlıca nedeni insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerdeki yanlış ve aşırı antimikrobiyal ilaç kullanımıdır. Antimikrobiyal direnç, şu an kolaylıkla tedavi edilebilen enfeksiyonların tedavi edilememesi ve rutin medikal prosedürlerin bile tehlikeli hale gelmesi riskini taşımaktadır. Antimikrobiyal direnç sebebiyle hastanede kalış süreleri uzarken, yoğun bakım ihtiyacı artmaktadır. Herkesi etkileyebilmekle beraber, en ağır sonuçlar düşük ve orta gelirli ülkelerde ortaya çıkmaktadır.
Rakamlarla Antimikrobiyal Direnç
Antimikrobiyal direnç, insan ve hayvan sağlığı ile gıda güvenliği için bir tehdit oluşturmaktadır. Önlem alınmazsa, ilaca dirençli hastalıkların 2050 yılına kadar her yıl 10 milyon kişinin ölümüne ve küresel ekonomiye 1 trilyon dolar ek maliyete neden olacağı tahmin edilmektedir.
Sadece antibiyotik direnci, 2019 yılında 1,27 milyon doğrudan ölüme sebep olurken, toplamda 4,95 milyon ölümü de dolaylı yoldan etkilemiştir.
Antimikrobiyal Dirence Karşı Önlemler
Antimikrobiyal dirence karşı önlemler ilk etapta enfeksiyonları önlemekle başlar. Herkesin temel sağlık hizmetlerine, zamanında, doğru tanıya ve uygun teşhise erişimi sağlanmalıdır. Sağlık çalışanları, antimikrobiyal tedavilerinde yerel düzenlemelere uymalıdır.
Bireysel düzeyde, antimikrobiyal direnç şu yollarla önlenebilir:
-Hijyen ve aşılama
-Antibiyotikleri yalnızca reçete edildiğinde, önerilen doz ve sürede kullanma
-Artan antibiyotiklerin kullanılmaması ve paylaşılmaması
Dünya AMR Farkındalık Haftası (WAAW)
Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası (WAAW), antimikrobiyal direnç konusunda farkındalığı ve anlayışı artırmak, ülkelerde ilaca dirençli enfeksiyonların ortaya çıkmasını ve yayılmasını azaltmak için en iyi uygulamaları teşvik etmek amacıyla düzenlenen küresel bir kampanyadır. Her yıl 18-24 Kasım tarihleri arasında kutlanmaktadır.
WAAW (Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası) kapsamında Anatolia olarak, enfeksiyonların önlenmesi ve uygun tedavi için temel adım olan doğru teşhisin önemine vurgu yapıyoruz. Antimikrobiyal direnç üzerine yürüttüğümüz araştırmalarla, küresel sağlığa hizmet edecek yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. Son kullanıcısına ulaştırdığımız Bosphore ABR Tarama Kiti gibi ürünlerimizle insan tam kan örneklerinden 10 farklı antibiyotik direnç genini tespit etme imkânı sunarak bu alanda önemli bir çözüm sağlıyoruz.