Sepsis’te Her Saniye Önemli

Sepsis tüm dünyadaki ölümlerin %20’sini oluşturmasına rağmen, yakın zamanda yapılan bir anket Amerikalıların %81’inin bu hastalığın belirtilerini bilmediğini göstermiştir. Sepsis Farkındalık Ayı olan Eylül ayı yaşamı tehdit eden bu hastalık hakkında bilgilenmek için bir fırsattır.

Sepsis Nedir?

Sepsis, vücudun bağışıklık sisteminin bir enfeksiyona verdiği, hayati organlara zarar verebilen ve ölüme neden olabilen aşırı tepkidir. Bakteriyel, viral veya fungal herhangi bir enfeksiyon Sepsis’e yol açabilir. Aynı zamanda, pıhtılaşma sistemindeki anormal bir reaksiyon, kan damarlarında pıhtıya neden olabilir. Bu da vücudun farklı organlarına giden kan akışını azaltır ve önemli hasarlara, hatta organ yetmezliğe neden olabilir. Diğer acil tıbbi durumlarda olduğu gibi Sepsis’te de hızlı teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Ağır vakalarda Sepsis, akciğerlere, böbreklere, karaciğere ve diğer organlara zarar verebilen, kan basıncında ciddi düşüşe sebep olan Septik Şoka ilerleyebilir. Septik Şok hastalarda ölüm riskini artırır. Hafif Sepsis geçiren çoğu hastada iyileşme gözlemlense de eğer enfeksiyon Septik Şoka ilerlerse, 12 saat gibi kısa sürede ölüm oranları %30 ile %40’ı bulabilmektedir.

Sepsis, dünya çapında en sık görülen ölüm nedenlerinden biridir. 2020 yılında dünya genelinde yaklaşık 50 milyon vaka ve 11 milyon Sepsis bağlantılı ölüm gerçekleşmiş olup, bu rakam tüm küresel ölümlerin %20’sini temsil etmektedir. Bildirilen bu vakaların yaklaşık yarısını 5 yaşın altındaki çocuklar oluşturmaktadır. Herkesi etkileyebilmesine rağmen, Sepsis sıklığı ve ölüm oranı düşük ve orta gelirli ülkelerde daha yüksektir.

Sepsis’in Önlenmesi

El yıkama dahil olmak üzere genel hijyene dikkat, kesik ve yaraların temiz ve iyileşene kadar kapalı tutulması, aşıların zamanında uygulanması ve herhangi bir enfeksiyon şüphesinde derhal tıbbi yardım alınması Sepsis’in önlenmesinde önemlidir.

Sepsis Risk Grupları

Sepsis herkesi etkileyebilir ancak yaşlılar ve küçük çocuklar, hamileler veya kronik sağlık sorunları olan kişiler daha yüksek risk altındadır.

Sepsis Belirtileri

  • Normalden yüksek veya düşük vücut sıcaklığı
  • Enfeksiyon belirti ve semptomları
  • Zihinsel karışıklık ve uykulu hissetme
  • Şiddetli ağrı ve nefes darlığı gibi belirtilerle rahatsız ve hasta hissetme

Sepsis Tanısı

Sepsis tedavisine en kısa sürede başlanmalıdır. Sepsiste en önemli husus hızlı tanı ve tedavidir. Sepsis’in klinik seyrinde ve tedavisinde antibiyotik direnci en önde gelen engeldir. Dirençli patojenlerle enfekte olan hastalarda ölüm riski artmaktadır. Antibiyotik direnciyle beraber hastalar enfeksiyon tedavisine yanıt vermeyebilir, bu sebeple hızla Sepsis ve Septik Şoka ilerleme görülebilir. Bu sebeple, Sepsis patojenleri ile antibiyotik direnci genlerini aynı anda saptayabilen Bosphore Sepsis Panel Bundle Kiti gibi Real-Time PCR kitleri, hızlı tedavinin hayati önemi olduğu bu hastalıkta önemli bir avantaj sağlamaktadır.

İlgili Kitler

En Son Haberler