Amerikan Kanser Derneği’nin Ekim 2024’te yayınladığı rapora göre, meme kanseri ölüm oranı 1980’lerden bu yana %44 oranında azalmış olmasına rağmen, teşhis oranları artmaya devam ediyor. Özellikle 50 yaş altı kadınlar arasında meme kanseri teşhislerinde belirgin bir artış gözlemleniyor.
Raporda, meme kanseri teşhis oranlarının 2012’den bu yana her yıl %1 oranında arttığı belirtilirken, genç kadınlar arasındaki artışın daha yüksek olduğu vurgulanıyor. Son yirmi yılda, 50 yaşın altındaki kadınlar arasında meme kanseri vakalarında %15’in üzerinde bir artış olduğu tespit edildi.
Uzmanlar, genç kadınlar arasında meme kanserinin artış göstermesinin net sebeplerinin henüz tam olarak bilinmediğini ifade etse de, bu duruma çevresel kimyasallar ve toksinler, obezite oranlarındaki artış ve fiziksel aktivitenin azalmasının neden olabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, daha erken yaşta adet görme (özellikle 11 yaşından önce) ve daha ileri yaşlarda çocuk sahibi olma eğilimlerinin de riski artıran faktörler arasında olabileceği düşünülüyor.
Meme kanserindeki bu artış genç kadınlara yönelik farkındalığın artırılması gerektiğine işaret ediyor.
Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri kadınlarda en çok teşhis edilen kanserdir. Anormal meme hücrelerinin kontrolden çıkarak tümör oluşturduğu bir hastalıktır. Kontrol altına alınmazsa tümör büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Meme Kanserinin Risk Faktörleri
En önemli risk faktörleri kadın olmak, 50 yaş ve üzerinde olmak ve BRCA1 ve BRCA2 gibi yüksek riskli genetik mutasyonlara sahip olmaktır. Meme dokusu olan herkes meme kanserine yakalanabilse de erkeklerde görülme sıklığı çok daha düşüktür (tüm meme kanseri vakalarının %0,5-1’i).
Diğer risk faktörleri şunlardır:
-Ailede meme kanseri öyküsü olması
-Yüksek alkol tüketimi
-Hiç hamile kalmamış olmak veya ilk çocuğunu ileri yaşta doğurmuş olmak
-55 yaşından ileri yaşta menopoza girmek
Meme Kanseri Önleme Yöntemleri
Meme kanserlerinin yaklaşık %30’unun değiştirilebilir risk faktörlerinden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Meme kanserinde erken teşhis, tedavi ve iyileşme yolculuğunda önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, bu önleme yöntemlerini günlük hayata uygulamak hayati önem taşıyabilir.
Meme kanserine karşı yaşam tarzı önlemleri:
-Sağlıklı bir kiloyu korumak
-Fiziksel olarak aktif olmak
-Alkolü ölçülü tüketmek veya hiç tüketmemek
-Tütün kullanımını bırakmak
-Mamografi gibi önerilen taramaları yaptırmak
-Düzenli olarak kendi kendine muayene yapmak
-Mümkünse emzirmek
-Oral kontraseptif (doğum kontrol hapları) almadan önce profesyonellere danışmak ve mümkünse uzun süreli hormon kullanımından kaçınmak
-Aşırı radyasyona maruz kalmaktan kaçınmak
Memelerinizin boyutunda veya şeklinde herhangi bir değişiklik, meme uçlarından anormal akıntı, memenin herhangi bir bölgesinde ağrı, yeni bir yumru veya kalınlaşmış deri gözlemlerseniz derhal bir doktora danışın.
Anatolia olarak, Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda bu hastalıktan etkilenen herkese destek olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Erken teşhisin, düzenli taramaların ve kendi kendine muayenenin önemine dikkat çekerek farkındalığı artırmak için herkesi bilgilenmeye davet ediyoruz.