Doğru ve hızlı tanıyla antimikrobiyal direncin önüne geçmek mümkün

Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası, Dünya çapında büyüyen ve önemli bir sorun haline gelen antimikrobiyal direnç (AMR) farkındalığını artırmayı hedefler. Kamuoyu, sağlık çalışanları ve otoriteler, hastaya uygulanacak tedavinin etkililiğini tehdit eden bu durumu önleme konusunda teşvik edilir.

Hastalığın teşhisi tamamlanmadan antibiyotik kullanımına başlanmasından kaynaklanan bu durumu, hastaya doğru ve hızlı tanı konmasıyla kolayca önlemek mümkün. Bosphore Multipleks Panel Kitleri sayesinde patojen kolayca tespit edilirken, doktorların doğru tedavi ve ilaca karar vermesiyle hastada antimikrobiyal direncin oluşmasının önüne geçilebiliyor.

Türkiye, geçtiğimiz yıllarda Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) çalışmalarına göre antibiyotik direnci sıralamasında en üst sıralarda yer alıyordu.

Geçtiğimiz mayıs ayında 3 taraflı olarak; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından düzenlenen paydaş taraflar fikir alışverişi toplantısında, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’nın faaliyet alanı, “antibiyotik dirençliliği” değil, “antimikrobiyal dirençliliği” üzerine odaklanacak şekilde genişletildi.

En Son Haberler