
2019 yılında başlayan ve dünya genelinde yayılan COVID-19 pandemisi, kısa sürede küresel bir sağlık sorununa dönüştü. Şimdilerde, ilk günlerdeki yoğun kriz halini geride bırakmaya başlayan pandemi, yeni varyantlar sebebiyle tekrar gündemde.
Çok hızlı bir bulaş göstermesi ve kişilerde ağır bir tablo göstermesi nedeniyle COVID-19, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin ve sağlık hacminin test edildiği bir pandemi olmuştur. İlk çıktığı yandan bu yana, COVID-19 ve hastalık kaynağı olan SARS-CoV-2 hakkında bildiklerimizi tazeleyerek, güncel durumu ele alalım.
COVID-19 virüsü; SARS-CoV-2
COVID-19 hastalığı, SARS ve MERS ile yakın akraba sayılan yeni bir virüsten, aynı koronavirüs ailesinde yer alan SARS-CoV-2 virüsünden kaynaklanmaktadır. SARS-CoV-2, öksürme, hapşırma veya yakın temas yoluyla bulaşır. Ev, ofis ve okul gibi paylaşılan ortamlarda bulaşmanın kolaylaştığı bilinmektedir.
Enfekte olan kişiler, ateş, öksürük, nefes darlığı, tat ve koku kaybı ve diğer semptomları yaşayabilirler. Bununla birlikte, bazı kişiler virüsü taşıdığı halde semptom göstermeyebilirler; bu da önlem alınmadığında virüsün yayılmasını daha da kolaylaştırmaktadır. Alınabilecek önlemler arasında maske takma, sosyal mesafe, karantina, test yapma ve aşılar bulunur.

Varyantlar: Doğal Bir Süreç
Her şeyden önce, mutasyonun ve yeni varyantların ortaya çıkmasının, virüsün yaşam döngüsünün doğal bir parçası olduğunu kabul etmek önemlidir. COVID-19’dan sorumlu olan SARS-CoV-2 virüsü de bir istisna değildir. Mutasyonlar, virüsün konak canlıda çoğaldığı sürede meydana gelir ve bu mutasyonların çoğunun virüsün davranışı üzerinde çok az etkisi vardır. Ancak bazen bir mutasyon virüse hayatta kalma avantajı sağlayabilir ve bu da yeni bir varyantın gelişmesine yol açabilir.

COVID-19’un hâlâ dolaşımdaki tek varyantı olan Omicron varyantı, çok sayıda farklı mutasyonu bünyesinde bulundurması sebebiyle diğer varyantlardan ayrışıyor. Omicron, Delta varyantıyla karşılaştırıldığında daha düşük hastaneye yatma ve ölüm vakalarıyla ilişkilendiriliyor.
Ancak, bu durum virüsün kişiden kişiye bulaşma riskini çok fazla artırıyor. Bulaşma yüzdesi yüksek olan Omicron varyantının, yeni alt-varyantlar ortaya çıkarması, virüsün doğal seyrinde kaçınılmaz bir duruma dönüşüyor.
Eris (EG.5) ve Pirola (BA.2.86)
Omicron varyantından gelişen Eris (EG.5) ve Pirola (BA.2.86), SARS-CoV-2’nin dikkat çeken son varyantları arasında yer alıyor. Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC)’nin eylül ayında yayınladığı durum raporuna göre COVID-19 izleme listelerinin ciddiyet sıralamasında Eris ikinci listede, Pirola ise üçüncü listede yer alıyor. En ciddi sayılabilecek, “endişe verici varyantlar” listesi ise ümitvar bir şekilde boş. Peki bu listeler ne anlama geliyor?
Hâlâ araştırmalar devam etmekle beraber Eris varyantının hastalığın ciddiyeti üzerine önemli bir katkısı olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Ancak varyantın bağışıklıktan kaçınma yeteneğinin artmış olduğunu gösteren çalışmalar ve dolaşımdaki varyantlar arasındaki artan payı, onu takip edilmesi gereken varyantlar listesine sokuyor. Pirola olarak da bilinen BA.2.86 varyantı özelinde ise çalışmalar hala çok yeni. Bu varyantın hastaneye yatış oranlarında dikkat çeken bir katkısı olmadığı halde, bünyesinde bulunan çoklu mutasyonlar sebebiyle uzman tarafından takip ediliyor.
Dünya çapında araştırmacılar ve Dünya Sağlık Örgütü gibi çok uluslu kuruluşlar EG.5 ve BA.2.86 varyantlarını, diğer varyantlarla beraber izliyor ve toplumu bilgilendirmek amaçlı haftalık raporlamalar yapıyor. Bilim insanları ve sağlık uzmanları, pandemi ile mücadele etmek ve toplumları korumak için sürekli olarak çalışıyor.

Sizin İçin Ne İfade Ediyor?
COVID-19 salgını, bilinmezlikleri ve hızlı gelişmesi nedeniyle eşi benzeri olmayan küresel bir sağlık krizi oldu. SARS-CoV-2 tespiti yapan PCR kitlerinin geliştirilmesinde ön sıralarda yer alan bir şirket olarak kamuoyunun endişeleri olabileceğini anlıyoruz.
Virüsün hızla evrim geçirmesi, yeni varyantların ortaya çıkması, bağışıklık ve bulaşıcılık özelliklerinde geçirdiği değişimlerin hepsi sürekli izlemeyi, araştırmayı ve adaptasyonu gerektiriyor. Yine de önleyici tedbirlerin temellerinin değişmeden kaldığını vurgulamak isteriz.

Bu süreçte, bireylerin de kişisel sorumluluk almaları ve sağlık kurallarına uymaları önemlidir. Uzmanların tavsiyelerine uyarak, maske takmak, el hijyenine dikkat etmek, fiziksel mesafeyi korumak, aşı olmak ve güncel, güvenilir haberlere itina etmek, COVID-19 ve varyantları karşısında etkili stratejiler olmaya devam ediyor.
Size Taahhüdümüz
Anatolia Geneworks olarak misyonumuz, salgının ilk günlerinden itibaren COVID-19 tespitine yönelik güvenilir araçlar sağlamaktı. Ortaya çıkan değişkenler de dahil olmak üzere yeni zorlukların üstesinden gelmek için teknolojimizi geliştirmeye ve uyarlamaya devam ediyoruz. PCR kitlerimiz, varyantı ne olursa olsun virüsü tespit ederek doğru ve güvenilir sonuçlar sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.