Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2023 yılı için küresel kolera istatistiklerini yayınladı. 2022 yılına kıyasla bildirilen vakalarda %13, ölümlerde ise %71’lik bir artış olduğu kaydedilmiştir. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bu hastalık nedeniyle geçen yıl 4000’den fazla kişi hayatını kaybetmiştir. Bu rapor, koleranın özellikle su temizliği ve hijyen eksiklikleri sebepleriyle bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini göstermektedir.
Kolera nedir?
Kolera, Afrika ve Güneydoğu Asya’da daha sık görülen, Vibrio cholerae (V. cholerae) bakterisinin sebep olduğu akut ishalli bir hastalıktır. Çoğunlukla kontamine gıda veya su ile yayılır.
Kolera, semptomlar başlar başlamaz derhal tedavi edilmelidir, aksi takdirde saatler içinde ciddi dehidrasyona dönüşür ve ölüme sebep olabilir. Belirtilerin başlaması genellikle enfeksiyondan 12 saat ila 5 gün sonradır.
V. cholerae ile enfekte olan çoğu kişide herhangi bir belirti görülmese de bakteri 1-10 gün boyunca diğer insanlara bulaşabilir.
Kolera, temiz suya yetersiz erişim ve hijyen eksikliği ile yakından ilişkilidir. Nüfusun kalabalık bölgelere göç etmesine neden olan insani krizler, iklim değişikliği ve plansız kentleşme koleranın bulaşma riskini artırmaktadır. Bu nedenle koleranın önlenmesinde tanı yöntemlerine, aşılara ve acil tedaviye erişimin yanı sıra ekonomik kalkınma ve uygun kentleşme politikalarına da ihtiyaç duyulmaktadır.
Koleranın teşhisi, gaita örneklerinde kültür veya Real-Time PCR testleri ile V. cholerae bakterisinin varlığına bakılarak yapılmaktadır. Kolera salgınları sırasında tedaviye hızlı erişim esastır, çünkü erken ve uygun tedavi ile vaka ölüm oranı %1’in altına indirilebilmektedir. Bununla birlikte, kolera semptomları (ishal, bulantı, kusma ve dehidrasyon) diğer gastrointestinal enfeksiyonlarda da görülebildiğinden teşhis zor olabilir. Bosphore Gastroenterit Panel Kiti v4 gibi Real-Time PCR Kitleri, V. cholerae de dahil olmak üzere 24 gastrointestinal patojeni tespit edebilmekte ve böylece tedaviye hızlı bir şekilde başlanmasına olanak sağlamaktadır.