Tanı
Toksoplazmozis, enfeksiyöz ve non-enfeksiyöz enfeksiyonlarla karıştırılabildiği için tanısı zordur. Antikor tespitine dayanan indirekt serolojik metodlar (Sabin-Feldman Boya Testi, Lizis Testi, Aglütinasyon, Presipitasyon, Floresan Teknikler, ELISA (IgG,IgM, IgA, IgE) vb.) veya direkt metotlar (PCR, Hibridizasyon, parazitin izolasyonu, histoloji vb.) ile tespit edilebilmektedir.
Yaygın olarak kullanılan serolojik testler; vücut içerisinde uzun süre (1 -2yıl) saptanabilen seviyede kalan antikor düzeylerini (IgM) saptayabilmesi sebebiyle yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir. Ayrıca spesifik antikorların enfeksiyon sonrası saptanabilecek seviyeye gelebilme sürecinde (1-3 hafta) ve bağışık yetmezliği olan kişilerde serolojik tanı yöntemlerinde değerlendirme zorlaşır -özellikle de konjenital toksoplasmoziste aktif dönemin belirlenmesi-. Bu yöntemlere alternatif olarak kullanılan doku kültürü ve izolasyon metotları ise kolay olmayıp zaman alıcıdır, ayrıca sağlık açısından da risk unsuru oluşturmaktadır.
Vücut sıvısı ve dokulardan T. gondii DNA’sının tespitine dayanan Real-Time PCR metodu ile tüm bu handikapların önüne geçilir, hızlı ve güvenilir bir çözüm sunulur, tedavinin takibini sağlayan parazit miktarının tespiti gerçekleştirilebilir.