Tanıda ve Tedavide
Hepatit, en temel anlamda karaciğer iltihabıdır. Birçok farklı çeşit, bulaşıcı olan ve olmayan etkenler karaciğerde akut (dönemsel) ve kronik (yerleşmiş) enflamasyona yol açabilir. Halk arasında en çok bilinen, en yaygın ve tedavi bakımından en çok zorlayan türü ise virüslerin sebep olduğu viral hepatittir.
Hepatit virüsleri A, B, C, D ve E olarak beş türdür. Tüm türler dünyanın çeşitli yerlerinde bulunmasına karşın, yoğunlukları ve bulaşıcılıklarının değişim göstermesi nedeniyle bölgesel olarak tehlike potansiyelleri aynı değildir.
En yaygın türler hepatit B (HBV) ve hepatit C virüsleri (HCV) ise hem yaygınlığı hem de kansere sebebiyet vermesi açısından diğer türlerden ayrılır. Bu iki türün Türkiye’de rastlanma sıklığı oldukça yüksektir.
Akut ve kronik karaciğer enflamasyonuna neden olan hepatit B, kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaşır. Aynı evi paylaşan kişilerde ortam kullanım alanları sebebiyle HBV’nin yayılması muhtemeldir.
Aynı zamanda doğumla anneden çocuğa, iğne batması, akupunktur, dövme ve piercing yaptırma ve cinsel birliktelik yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Sarılık, koyu idrar, yorgunluk, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi semptomlarla kendini belli eden HBV, enfeksiyon sonrası siroz ve karaciğer kanserine yol açabilir.
Hepatit C virüsü ise başlıca enfekte kanın deri yaralarıyla teması sonuncunla bulaşır. Nadir olarak cinsel birliktelik ile bulaştığı rapor edilmiştir. Kronik hepatit C sıkıntısı çeken insanların %30 gibi ciddi bir yüzdesinde hastalığın karaciğer hasarına ve kansere dönüşebildiği belirtiliyor. Karaciğer nakli vakalarında en büyük rolü HCV enflamasyonu alıyor.
Antiviral destekleyici tedaviler ile kontrol altına alınan hepatit için erken tanılama hayat kurtarır. Klinik bulgular HBV ve HCV taşıyıcısı kişilerin sıklıkla HIV taşıyıcısı da olduklarını ortaya koymuştur. Bu sebeple uzmanlar hepatit ile beraber HIV taraması yapılmasını da öneriyor.
Yaygın görülen hepatit virüslerinin tanılaması için Anatolia Geneworks Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Bosphore Hepatit Saptama ve Kantifikasyon kitleri ile HBV-HCV-HIV Tarama kiti yüksek doğruluk ve hassas belirleme özellikleriyle ilgili virüslerin varlığını tespit ediyor. Hastalığın tespitinden sonra tedavi sürecine de destek sağlayan Anatolia Geneworks, viral yükü ölçen tanı ürünleriyle de tedavi sürecinde belirleyici bir rol üstleniyor.
Kaynaklar:
https://www.cdc.gov/dotw/rwis/index.html
https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/rwi/ear-infections.html
https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/steps-healthy-swimming.html
https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/
https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/environmental/background/water.html