Kuş Gribi: Hayvanlardaki Hızlı Yayılma İnsanlar İçin de Tehdit mi?

İnfluenza (Grip), İnfluenza virüslerinin yol açtığı bulaşıcı bir viral solunum yolu hastalığıdır. İnsanları etkileyen İnfluenza virüsleri başlıca üç ana tipte sınıflandırılır: İnfluenza A, B ve C. İnfluenza C virüsleri genellikle hafif seyreden ve soğuk algınlığı benzeri hastalığa yol açarken, İnfluenza A ve B virüsleri salgınlara yol açabilmektedir.

İnfluenza A, hemaglutinin (HA) ve nöraminidaz (NA) kombinasyonlarına göre alt sınıflara ayrılmaktadır (A(H1N1) gibi). İnfluenza B ise B/Yamagata ve B/Victoria gibi alt soylarına göre isimlendirilmektedir. İnfluenza virüsünün doğal rezervuarları su kuşlarıdır ancak birçok memeli türünde de görülebilir.

Pandemik İnfluenza, az sayıda insanın bağışıklığa sahip olduğu yeni bir İnfluenza virüsü türünün popülasyona girmesinden kaynaklanır. Son yüzyılda, İnfluenza virüslerinin neden olduğu dört küresel pandemi meydana gelmiştir; 1918 Pandemisi (İnfluenza A/H1N1), 1957 Asya Gribi Pandemisi (İnfluenza A/H2N2), 1968 Hong Kong Gribi Pandemisi (İnfluenza A/H3N2) ve 2009 Pandemisi (İnfluenza A[H1N1]pdm09).

Kuş Gribinin Endişe Verici Yayılımı

Son zamanlarda, şu ana kadarki en hızlı yayılan ve en büyük salgına sebep olan H5N1 türü Kuş Gribi virüsü biyoçeşitlilik için tehdit oluştururken, virüsün insanlara sıçrama riski de önlemleri artırmayı gerekli kılmaktadır.

Bu virüs şu ana kadar en az 485 kuş ve 48 memeli türünü etkilemiştir. Vakaların Güney Amerika’daki süt çiftliklerinde enfekte süt sığırlarından çalışanlara bulaşması sonucu başladığı düşünülmektedir. Yapılan testlerde ABD’deki her 5 ticari sütten 1’inde Kuş Gribi Virüsü izine rastlanmıştır. Bu sebeple yetkililer sadece pastörize edilmiş süt tüketilmesi gerekliliğini şiddetle vurgulamaktadır.

Halihazırda vaka sayıları az olsa da Kuş Gribi virüsü yabani kuşlar aracılığı ile geniş bir coğrafyaya yayılarak özellikle Güney Amerika ve Antarktika’daki birçok türü tehdit etmektedir.

Kuş Gribi Virüsünün hayvanlardan insanlara sıçraması konusunda artan endişelerin ardından Güney Afrika gibi ülkeler insanlarda Kuş Gribi testlerini artırdı. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) hastanelere başvuran Kuş Gribi semptomlarıyla uyumlu tüm vakaların test edilmesini önermektedir.

İnfluenza Virüslerinin Tespiti

İnfluenza virüslerinin tespitinde, Bosphore İnfluenza Tiplendirme Kiti v2 gibi Real-Time PCR kitleri farklı İnfluenza türlerinin tespitinde kullanışlı ve kolay çözümler sağlamaktadır. Bosphore Solunum Patojenleri Panel Kiti v8 gibi kitler ile de İnfluenza ile benzer semptomlara sahip diğer solunum yolu hastalıklarının ayırt edilmesine olanak sağlamaktadır.

İlgili Kitler

En Son Haberler