Batı Nil virüsü (BNV/West Nile Virus), ilk kez 1937 yılında Uganda’da izole edilen, Batı Nil Ateşine neden olan tek sarmallı bir RNA virüsüdür. Bu virüs, Zika virüsü, Sarı Humma virüsü ve Dengue virüsünün de içinde bulunduğu, Flaviviridae ailesi Flavivirus cinsine aittir.
Batı Nil virüsü (BNV), insanlara genellikle Culex cinsi sivrisinekler tarafından yayılır. Bu sivrisinekler virüsün doğal konağı olan kuşlardan enfekte olmaktadırlar. BNV insandan insana bulaşma göstermez.
BNV enfeksiyonlarının çoğu semptoma yol açmazken, vakaların yaklaşık yüzde 20’sinde Batı Nil Ateşine neden olmaktadır. Batı Nil Ateşi, baş ağrısı, ateş, kusma, yorgunluk, ishal ve döküntü gibi semptomlar ile kendini gösterir. BNV enfeksiyonlarının yaklaşık %1‘inde virüs, sinir sistemini etkileyerek ensefalit, menenjit ve felçle sonuçlanan ciddi vakalara neden olur. İleri yaş grupları, yüksek tansiyon veya kan hastalığına sahip olanlar, diyabet hastaları, böbrek hastalığı veya alkolle ilgili hastalıkları olanlar risk altında olan gruplar arasındadır.
Batı Nil Ateşini tedavi edecek herhangi bir aşı ya da ilaç bulunmamaktadır. Bu sebeple koruyucu önlemler hayati önem taşımaktadır. Hastalık riski bulunan bölgelerde olanlar için sivrisinek kovucu kullanmak, vücudu örten kıyafetler giymek, cibinlik ve sineklik kullanımı gibi önlemler önerilmektedir. Ayrıca, bu bölgelerde sivrisinek üremesini destekleyen çevresel koşulları kısıtlayarak sivrisinek kaynaklı hastalıklarla mücadele edilmelidir.
İklim değişikliği sebebiyle yükselen sıcaklıklar ve artan nüfus nedeniyle, BNV’ye maruz kalma riski her yıl artmaktadır. Avrupa ve Kuzey Amerika’da yüksek oranlarda görülen vakaların ilerleyen haftalarda daha da artması beklenmektedir. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) yaptığı açıklamaya göre, bu yaz dokuz Avrupa ülkesinde BNV vakası görülürken, en az 8 kişi bu virüs sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Türkiye’ye sınır olan Yunanistan şehirlerinde vaka sayılarının yükselmesi, ülkemizde de önlem alınması gerekliliğini gündeme getirmiştir.
BNV‘nin bu kadar hızlı yayılmasıyla birlikte, virüsü insanlarda tespit etmek için Real-Time PCR kitleri gibi güvenilir ve tekrarlanabilir in-vitro tanı araçlarına erişmek daha da önemli hale gelmiştir. İnternal kontrol içeren Bosphore Batı Nil Virüsü Kantifikasyon Kiti v2, serum, plazma, idrar, tam kan ve BOS örneklerinden Batı Nil virüsü RNA’sını tespit ve karakterize eder. Bosphore Tropikal Ateş Panel Kiti v2 gibi kitler ile BNV‘yi Plasmodium falciparum, Plasmodium malariae, Salmonella enterica, Plasmodium vivax, Dengue virüsü, Chikungunya virüsü ve Plasmodium ovale gibi benzer semptomlara sahip hastalıklara neden olan patojenlerden ayırt etmek mümkündür.